L’any 1769, un dels grans  Il·lustrats del seu temps, el filòsof i assagista francès Denis Diderot, contractava un nou professor de clavecí per a la seva estimada filla, Angélique. Es deia Anton Bemetzrieder, feia anys que vivia a París, era filòsof, compositor i un reputat professor de música.

 

Diderot havia buscat “el millor”. Perquè Angélique no era una alumna qualsevol o potser millor dit, el pare no volia que ho fos. S’hi havia bolcat des que va néixer, es va bolcar en la seva vida, en la seva educació, a estructurar el seu pensament. Potser aquesta dedicació i atenció és perquè Angélique va ser l’única supervivent dels quatre fills que va tenir el matrimoni Denis Diderot i Anne-Antoinette Champion. Ella va ser l’última.

DENIS DIDEROT

Denis Diderot, codirector de l’Encyclopédie

Angélique Diderot havia nascut a París, el 2 de setembre de 1753. El pare va seguir els seus passos dia a dia. Des de molt petita la va ensenyar a parlar, a reflexionar, de manera crítica i avantposant la raó com a respostes a totes les preguntes: “ Hem de guiar-nos per la raó i no només per la fe cega” deia.

En una carta adreçada a una amiga, el 1769, li diu de la filla:  Seguim amb els nostres passejos, la meva estimada i jo mateixa. En el nostre últim, em vaig esforçar a fer que entengués que no hi ha virtut que no impliqui dues recompenses: la satisfacció de fer alguna cosa bona, i l’alegria de guanyar-se la bona voluntat d’altres;  En el futur, difícilment tindrem prejudicis, i  els que tinguem seran  tàctils, morals que són universalment vàlids en tots els segles i per a tots els pobles (…). Per cert, l‘última consideració prové d’ella”, li explicava el pare orgullós a la seva amiga.

ANGELIQUE DIDEROT

Angélique Diderot Vandeul (?)

Per un petit tractat de mà que s’ha conservat d’Angélique,  “Physique, discours préliminaire”,  sabem que va ser educada en matèries que no estaven dins el cànon habitual  per a les noies:  religió, geografia, història, música, dansa, tot i que no es va escapar de les tasques domèstiques i “petites coses del seu sexe”, com diu el tractat i que probablement es referia a la costura.

Tenia nou anys quan Angélique va començar a tocar el clavecí. El pare volia saber tot el que estava aprenent. La primera mestra era clavecinista, cantant i compositora francesa, era set anys més gran que ella, es deia Marie Emmanuelle Bayon, un nom a tenir en compte també. Els seus progressos eren tan ràpids que en una carta a un amic, Diderot  li afirma amb orgull: Ella serà músic!

EMMANUEL BAYON

Marie Emmanuelle Bayon

Angélique tenia una mentalitat molt oberta…!

Si en vols saber més, continua escoltant…

Anuncis