Va immortalitzar Wolfgang Amadeus Mozart amb un retrat que avui dia és una de les imatges més conegudes del geni de Salzburg. La trobada entre la pintora i el músic va tenir lloc a la ciutat alemanya de Dresden, el 1789. Aleshores, ella tenia 29 anys i en feia uns quants que havia après l’art del dibuix i el retrat.

Mozart_drawing_Doris_Stock_1789

El seu nom era Doris Stock. Havia nascut a Nuremberg el 1760. Era filla de Maria Helen Endner, una noia cultivada, vídua amb un fill petit quan es va casar amb Johann Michael Stock, el pare de Doris.

Doris_stock

Ell era il·lustrador i gravador, una feina de rellevància en el segle XVIII. La invenció de la impremta tres segles abans havia fet evolucionar les diferents tècniques d’impressió i havia ajudat a difondre de manera ràpida i eficaç l’art de l’escriptura, i també de la música. Les partitures impreses ajudaven a divulgar amb celeritat la música i donar a conèixer els músics.

 

Les possibilitats d’impressió i la il·lustració d’una partitura: els títols, les tapes, els retrats dels músics, etc… era un instrument més per fomentar, embellir i enriquir la divulgació de la música.  Al cap i a la fi, era un negoci i l’editor feia tot el possible per vendre més i millor. I tot plegat, de retruc, ajudava a expandir l’obra dels artistes il·lustradors. Hi havien escoles i gremis de gravadors i il·lustradors, per tant, era un ofici que sovint passava de pares a fills. I en aquest cas, filles.

editorial

Dora va ser la primera filla del matrimoni i dos anys després naixeria Anna Maria l’anomenaven Minna, una germana que tindria un paper molt important en la vida de Doris.

L’any 1765, la família es va traslladar a viure a Leipzig. Doris tenia cinc anys. Al pare li havia sortit una feina de gravador i il·lustrador a l’Editorial Breitkopf, la gran casa d’edició musical, la més antiga del món que s’havia fundat, en aquesta ciutat feia quaranta-cinc anys. (Anys més tard, publicaria les primeres edicions de les obres completes de Bach, Mozart, Schubert… a més de treballar amb estreta col·laboració amb autors com Beethoven, Haydn, Mendelssohn, Schumann, entre d’altres).

editorail

L’art d’imprimir amb objectius comercials i industrials, al segle XVIII, donava feina a diversos sectors de gent que es desplaçaven allà on trobaven millors condicions laborals, com la família Stock. Un cop a Leipzig, van anar a viure a l’àtic del mateix edifici on hi havia l’editorial, amb les sales d’impressió, les sales per fer els gravats, les il·lustracions de les partitures, dibuixos, portades, etc. El pare treballava en una sala que tenia uns finestrals molt grans, amb molta il·luminació i sovint estava envoltat de la seva família.

En aquells temps, especialment les noies, no anaven a l’escola, però això no vol dir que alguns pares no es preocupessin de les filles. Hi havia de tot, esclar, però en el seu cas, Doris, igual que la seva germana, va tenir un professor que els va ensenyar les assignatures bàsiques, lectura i aritmètica. I la mare els va ensenyar música.. A l’edifici hi havia un piano modest però suficient perquè totes dues s’iniciessin en l’art de la música. I, per la seva banda, el pare li va ensenyar a dibuixar, a ella i altres alumnes.

doris

Dora va començar aprendre a dibuixar, a fer gravats, a il·lustrar… i en poc temps es va convertir en alumne predilecte del pare. Eren tan grans els seus dots que el pare va voler que rebés classes de dos pintors reconeguts a l’època de la ciutat de Lepizig.

Si en vols saber més continua escoltant…!

Anuncis